Începând cu anul 2017, membrii și specialiștii afiliați ASECO au participat la proiecte de inventariere și monitorizare a speciilor și habitatelor, evaluarea stării de conservare și realizare de scheme de monitorizare în cadrul a peste 20 de proiecte.
Specialiștii ASECO au expertiză în domenii diverse: nevertebrate, ihtiofaună, ornitofaună, fitobentos, plante și habitate, evaluare de impact antropic, management de proiecte. domenii în care au publicat peste 100 de articole științifice și zeci de cărți și capitole de cărți de specialitate.
Expertiza oferită a contribuit la realizarea următoarelor proiecte:
În anii 2019 și 2020, ASECO a contribuit logistic și financiar la organizarea celor de-a șasea și a șaptea ediții a taberei de inelare Chituc Ringing Camp, desfășurată în perioada iulie-octombrie pe Grindul Chituc, sub coordonarea Asociației Milvus. Detalii despre activitate pe pagina de facebook a taberei.
Activitățile Asociației Studenților Ecologi ASECO au fost sprijinite financiar de către HidroClear S.R.L., HidroClear Făgăraș S.R.L. și de Regis Trade S.R.L. Dacă dorești să contribui financiar la susținerea asociației, accesează pagina Contact pentru informații suplimentare.
Proiectul FutureEnAct – Activiștii de mediu ai viitorului s-a desfășurat în perioada 2020-2022 şi a fost finanțat de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin programul Active Citizens Fund România.
Proiectul a fost coordonat de Asociația Studenților Ecologi ASECO în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Bugetul proiectului a fost de 33.239 Euro, din care 28.084 Euro solicitați ca finanțare nerambursabilă și 5195 Euro contribuție proprie.
Scopul proiectului Active Citizens Fund România este de a crea o bază de activiști pe probleme de mediu în zona de urban mic din județul Sibiu (Avrig, Tălmaciu, Miercurea Sibiului, Săliște), insuficient deservită din acest punct de vedere și de a realiza un grup de lucru informal care să cuprindă, alături de cei menționați anterior, membri ai administrației publice locale, membri ONG cu activitate în zonă, membri activi ai societății civile, grup informal care să poată identifica și soluționa problemele de mediu din aria proiectului.
Activitățile proiectului au constat într-o serie de cursuri și workshopuri în care cei implicați au fost instruiți în a identifica și localiza probleme legate de protecția mediului și schimbări climatice, în a genera soluții și în a colabora cu autoritățile locale, cu entitățile și persoanele implicate în protecția mediului pentru stabilirea soluțiilor optime de rezolvare a problemelor identificate.
În cadrul proiectului FutureEnAct – Activiștii de mediu ai viitorului au fost generate instrumente pentru eficientizarea acestui proces, respectiv o aplicație mobilă care prelia în timp real localizarea și descrierea problemelor identificate, aplicație care comunică informațiile unei platforme on-line care centralizează și afișează informațiile legate de eventualele probleme de mediu, făcându-le accesibile publicului larg și administrațiilor locale.
Au fost instruite și informate 40 de persoane în cadrul activităților proiectului: tineri cu interes în probleme de mediu și schimbări climatice, membri ai administrației publice locale, membri ONG cu activitate în zonă şi membri activi ai societății civile.
Proiect derulat de Asociația Studenților Ecologi ASECO în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, și beneficiază de o finanțare de 28.084 Euro prin programul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund Romania sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Consiliul director al asociației este format din Mirabela Perju (președinte), Luminița Șuilea (vicepreședinte) și Ionuț Tăușan, membru fondator al asociației. Dintre membrii fondatori ai asociației mai participă la ora actuală la activitățile curente ale ASECO Angela Curtean-Bănăduc și Horea Olosutean.
Asociația Studenților Ecologi ASECO poate fi contactată prin e-mail, la adresa ong.aseco@gmail.com și la telefon 0745-545156 (Horea Olosutean), pentru eventuale propuneri de colaborare, de sprijinirea a activităților asociației și pentru informații despre activitățile derulate la momentul actual.
Asociația Studenților Ecologi „ASECO" este o organizație non-guvernamentală, non-profit, constituită în scopul sprijinirii în plan material și uman a categoriilor de persoane dezavantajate social și integrării acestora în societate, precum și încurajării unor inițiative personale în domeniul mediului, culturii, sportului, educației.
Asociația a fost înființată în 2008 de către studenți la Ecologie și Protecția Mediului din cadrul Universității din Sibiu, având 15 ani de activitate în domeniul protecției mediului și educației ecologice.
Scopul principal al ASECO este organizarea de activități legate de protecția mediului (reciclare deșeuri, igienizare, împădurire/ reîmpădurire etc.), în special în Sibiu și zonele înconjurătoare.
Acestui scop i se adaugă organizarea de activități de conștientizare referitoare la importanța și protecția mediului, grupul țintă fiind în principal elevii și preșcolarii din zona Sibiului precum și cei din proximitatea ariilor protejate din Județul Sibiu (siturile Natura 2000 Frumoasa, Podișul Hârtibaciului, Munții și Piemontul Făgăraș, Parcul Natural Cindrel etc.).
Membrii asociației au fost implicați ca specialiști în elaborarea planurilor de management ale unor arii protejate, în proiecte de cercetare științifică și în organizarea de conferințe și workshopuri pe teme de biologie și ecologie.
Ca scop secundar, membrii asociației au fost implicați la nivel local într-o serie de activități umanitare, vizând asigurarea de asistență pentru categorii defavorizate, în speță prin colectarea și furnizarea de ajutoare pentru căminele de bătrâni și casele de copii din municipiul Sibiu.
La momentul actual, ASECO are relații de colaborare cu o serie de instituții și entități pentru implementarea de proiecte comune, fiind de menționat în acest sens Universitatea de Sibiu, prin Facultatea de Științe, asociațiile non-guvernamentale Ecotur Sibiu, Eco4Est, Viitorul în Zori și Cu Verdele-n Sus, precum și Administrația Sitului Natura 2000 Frumoasa.